VIINIÄ, KULTTUURIA, ARKEOLOGIAA 6. -13. syyskuuta 2018 (to-to) Bulgarialla on rikas kulttuuri ja historia, ainutlaatuisena säilynyt kansanperinne ja käsityötaidot. Viininvalmistaminen on perinteinen traditio Bulgariassa ja jo aikaisempi kulttuurikerrostuma Traakia oli erittäin tunnettu hienoista viineistä. Myös ilmasto ja maaperä on erinomainen kasvattaa viinirypäleitä. Traakit olivat maan paikallisia asukkaita jo yli 4000 vuotta sitten. Rooma teki Traakiasta provinssin ja kuuluisin orja oli Spartacus, joka aloitti tunnetun orjakapinan. Kun slaavilaiset bulgaarit tulivat maahan 600 jKr., traakit sulautuivat heihin. Traakia oli jäämässä mystiseksi kulttuuriksi, mutta viimeaikaiset arkeologiset löydöt kertovat omaa mielenkiintoista tarinaansa. Jopa 2000- luvulla on tehty suurenmoisia arkeologisia löytöjä. Traakia on antiikin Kreikan veroinen korkeakulttuuri. Tunnetuimpia jumalia ovat Dionysos ja Hekate. Legendaarista Orfeusta on verrattu Väinämöiseen. Molemmat lumosivat soitollaan luomakunnan.Suuri osa Traakian kulta-aarteista on viiniastioita. Traakian viinit olivat paksuja ja vahvoja ja niitä vietiin silloisiin kuningaskuntiin. Roomassa traakiorjia arvostettiin viininvalmistajina. Nykyisessä Bulgariassa valmistetaan laadukkaita viinejä ja vierailemme Bulgarian viidestä viinialueesta neljällä upeilla viiniviljelmillä ja viinikellareissa. Syyskuussa alkaa rypälesato kypsyä, on yhä lämmintä ja luonto kukkeimmillaan. Matkaan kuuluu myös luontokohteita, perhosia on yhä paljon. Bulgarialainen ruokakulttuuri on parhaimmillaan kulinaristin juhlaa. Kasvissyöjille ruokavalio on helppo.
Illaksi matkaamme Kaloferiin Ruusulaaksoon. Yhteinen illallinen, paikallisten kotiviinien ja rypälerakian maistelua. Luento Bulgarian viinialueista. Toinen päivä Aamiaisen jälkeen kulttuuriretki Koprivshtitsan museokaupunkiin missä on näkyvillä useita kulttuuriaikakausia. Se on parhaiten säilyneitä arkkitehtuurisia alueita ja kauniina kaupunkina se kuuluu sadan suosituimman kansallisen nähtävyyden piiriin.
Iltapäivällä viininmaistajaiset Shato Kopsassa. Se on Ruusulaaksoon rakennettu komea renessanssilinna viinikellareineen ja viinitarhoineen. Illallinen kotiviineineen, jotka Rashko Tsutsov - Ruusulaakson viinimestari, on valmistanut perheen perinteisillä resepteillä. Ystäville kuten meille niitä tarjoillaan ilmaiseksi. Kolmas päivä:Retki Balkanvuorille Valkoiselle joelle missä on vaellus ja piknik. Luonto on idyllisen kaunista jylhässä vuoristossa ja Balkan vuoriston kansallispuisto kuuluu PANparks alueisiin, jotka edustavat Euroopan alkuperäisluontoa. Illalla paikallisten viinien ja rakian (kansallista hedelmäviinaa Balkanilta) maistelua paikallisessa ”mehanassa”. Kotipolttoisen rakian alkoholipitoisuus on 50 - 60 %. Se on samantapaista kuin italialaisten grappa ja kreikkalaisten ouzo.
In Illallisella gaida säkkipilleillä soitettua elävää musiikkia ja kansantansseja eli horoa. Kaikki bulgarialaiset osaavat näitä kansantansseja. Opas ja matkanjohtaja Nikolay Tsutsov on itse balettitanssija ja koreografi. Mehana on kestikievariketju missä voi nauttia perinteisiä ruokia ja huippuviinejä. Ruokavalioon kuuluu paljon kasviksia ja ilman Shopska- salaattia ei Bulgariasta selviä Neljäs päivä Aamiaisen jälkeen matkustamme Stara Zagoraan, se on roomalainen kaupunki missä on kuuluisia historiallisia mosaiikkeja muinaisen Rooman ja Bysantin ajoilta. Vierailemme Olut- museossa. Samoin käymme Uskontojen museossa, kaupungin Puolustus- muistomerkillä jne. Iltapäivällä viinimaistajaiset Midalidare- kartanon viinikellarissa. Siirtyminen Kaloferiin ja illallinen. Viides päivä: Ruusupäivä – vierailu ruusutislaamolla ja Ruusumuseossa. Bulgaria on maailman tärkeimpiä ruusuöljyn tuottajia. Rosa Damascena ruusuista saatava öljy on korkealaatuista ja Ruusulaaksossa on tuoksuruusuille erinomaiset kasvuolosuhteet. Mahdollisuus ostaa korkealaatuisia ruusutuotteita edullisesti.Iltapäivä traakikuninkaiden mystisessä laaksossa – vierailu Goljama Kosmatka haudassa Kazanlakissa mikä on Ruusulaakson pääkaupunki. Hautatemppeli vuodelta 400 eea on Unescon suojelukohde. Kuulemme ihmeellisen tarinan traakien suhteesta elämään, kuolemaan ja jälleensyntymiseen. Käymme myös Venäläisessä idänortodoksikirkossa minne on haudattu myös suomalaisia, jotka olivat vapauttamassa 1870- luvulla Bulgariaa Turkin 500 vuoden ikeestä
Viinimaistajaiset paikassa Royal Winery. Se on tsaari Boriksen kesäpalatsissa mitä nykyään hallinnoi hänen poikansa. Simeon II lähti lapsena vuonna 1944 maanpakoon. Teki paluun kommunismin kaatuessa 1989 ja oli Bulgarian pääministeri kahdeksan vuotta. Siirtyminen Kaloferiin ja illallinen.
Kuudes päivä: Plovdiv on Euroopan vanhin kaupunki. Kaupunki on arkkitehtuurisesti ja arkeologisesti merkittävä – yli 150 kulttuurikohdetta ja arvotaloja kansalliselta renessanssi aikakaudelta. Renessanssin aikaiset mahtavat rakennukset ovat muuttuneet museoiksi, gallerioiksi, työpajoiksi ja ravintoloiksi. Siellä on myös taiteilijoiden salonkeja ja ateljeita sekä puusepänverstaita. Tunnetuimpia niistä ovat Koiumjioglu talo (nyt etnografinen museo), Georgiadi talo (kansallisen taistelun renessanssimuseo), taiteilija Azlatyo Boyajievin galleria, Balabanov talo (nykyään modernin taiteen galleria ja konserttihalli).UNESCO palkitsi Plovdivin kultamitalilla arkkitehtuurista vuonna 1979. Plovdiv on Euroopan kulttuurikaupunki 2019. Iltapäivällä viinimaistajaiset Zagreus Wineryssä, joka on 120 hehtaarin luomuviinitila huippuviineineen, joita viedään moniin maihin (ei Suomi). Paikassa on hienot kokoelmat taidetta. Siirtyminen Kaloferiin ja illallinen. Seitsemäs päivä: Kylpylässä mineraalialtailla Hissarissa. Siellä on yli 20 mineraalivesilähdettä. Mineraaliveden lämpötila on + 24 – + 49 astetta ja sitä virtaa 40 litraa sekunnissa. Siinä on terveellisiä mineraaleja ja sillä on emäksinen vaikutus (pH 8.3 – 9.02). Vesi on parantavaa ja auttaa tukihoitona monissa sairauksissa. Kuuluisin Hissarin lähde on Momina Banya eli Neitokylpy asumisalueella mistä ihmiset hakevat mineraalivettä.Rooman vallan aikana kaupunki oli vauras lomakeskus, jossa oli keisarin palatseja, leveitä kivikatuja, marmorikylpyaltaita, roomalaisten jumalien patsaita ja eksoottista kasvillisuutta. Kun gootit polttivat kaupungin 300 AD, se rakennettiin uudelleen 400 AD ja ympäröitiin korkealla muurilla. 500- ja 600- luvuilla kaupungin huippukausi oli osa Bysantin imperiumia. Kun turkkilaiset valloittivat Bulgarian, huolimatta kovasta vastustuksesta kaupunki tuhottiin ja koko väestö tapettiin. 1700- luvulla turkkilaiset antoivat arvoa alueelle ja rakensivat paikan uudelleen. Hissar tarkoittaa linnake.
Lounaan jälkeen menemme Staroselin kylään. Se on traakien SUURI tarina! Vuonna 2000 arkeologisissa kaivauksissa Staroselin kylän alueelta löydettiin vuoren huipulta Traakian temppeli. Se on ajoitettu 450 luvulle eea. Lähistöltä on löydetty kymmeniä traakikuninkaiden hautakumpuja, joista osassa oli satumaisia kulta- ja hopea-aarteita. Näitä hautakumpuja on eri puolilla Bulgariaa.Alueen löytäjä oli arkeologi Bulgarian ”Indiana Jones” Georgi Kitov, joka kuoli yllättäen temppelin kaivauksilla vuonna 2008. Temppeli on legenda. Tarun mukaan Traakian tietäjät näkivät Makedonian kuningas Filipin – Aleksanteri Suuren isän, suunnittelevan ryöstöretkeä Traakiaan ja temppeli kätkettiin vuoren sisään. Se kuuluu aurinkotemppeleihin. Temppelin edessä on kivimuodostelma eli aurinkoportti, joka muistuttaa japanilaista kivipuutarhaa. Vuoren juurella on kaksi muuta temppeliä ja ne muodostavat tasasivuisen kolmion. Temppeli on pyhitetty Dionysokselle – hurmiomaisen taiteen ja viinin jumalalle. Olemme viinitaiteen historiallisilla juurilla. Jumalille uhrattiin leipää, joka valmistettiin villinä kasvavasta yksijyvävehnästä. Samasta vehnästä valmistettiin Jeesuksen viimeisellä ehtoollisella viinin kanssa tarjoama leipä. Temppelistä löytyi kotilieden ja tulen jumalattaren Hekaten alttari missä uhrattiin pyhää leipää. Yksijyvävehnää arvostetaan yhä alkuvehnänä. Viinin maistajaiset Starosel Wineryssä. Se on viinintaiteen keskus, johon kuuluu puutarha ja turistikeidas mehanoineen. Viinitarha ympäröi aluetta ja viini valmistetaan modernin ranskalaisen teknologian keinoin. Viinikellari on kuin temppeli. Se on rakennettu valkoisesta marmorista. Matkustaminen Kaloferiin ja illallinen. Kahdeksas päivä: MATKASTA YLEENSÄ
Hintaan ei sisälly:
Huomio! Matkasuunnitelmia voidaan muuttaa paikallisten olosuhteiden kuten sään mukaisesti.
|
|||||