Добре дошли в Калофер!


голяма картинка

Калофер е малко градче в Южна България разположен в подножието на склоновете на Стара планина.Намира се само на 17км от Карлово, на 56км от Пловдив, на 222км от Бургас, на 300км от Варна и на 164км от столицата София.
В близост до Калофер се намират курортните селища богати на минерални извори - гр. Хисар, гр. Баня и гр. Павел баня, което ви предлага една добра възможност за съчетание на здравословни процедури с минерална вода и почивка на чистия планински въздух и прохладни вечери край поречието на р. Тунджа.
Като селище от нов тип, Калофер възниква през 16 век. Привилегиите, които градът получава още от самото си начало, са спомогнали за съхраняването на чисто българския му характер. В разцвета на развитието на занаятите в градчето работят около 1200 чарка за плетене на гайтани. В Калофер винаги са празнували и се празнуват традиционните български празници. Днес Калофер има около 3600 жители чиито поминък е свързан тясно с природата - земеделие, животновъдство и занаяти.


голяма картинка

 

ПАКЕТИ ЗА ПРОЛЕТНИТЕ ПРАЗНИЦИ

избери своето меню

Калофер има своя неповторима прелест. Зиме дреме в дълбоки преспи, лете около него са ливадите на "Чафадарица" и пропастите на "Джендема", красотите на Купена и ромонът на р. Тунджа. Ще ви пленят живописните околности с горди планинаски върхове и романтични долини. Река "Бяла" с пеещите водопади ще ви разкаже легенди за старославянския Звъниград и ще ви покани да посетите четиривековния Калоферски Мъжки манастир, съхранил в себе си твърдината на българския верски дух. Градът е важен пункт за много маршрути в областта на националния парк "Централен Блакан" - към хижа Рай, връх Ботев, водоскока Райско пръскало, както и към резервата "Джендема" и още много маршрути. На разположение на туристите са високопланински водачи с професионална екипировка. Поречието на Тунджа и Бяла река предоставят чудесни възможности за пикници през почивните дни.


голяма снимка

голяма снимка

голяма снимка

голяма снимка

Калофер е известен не само с чудната си природа , но и с красивите си църкви и манастири. В ранни зори се чува мелодията на Църковните камбани. Малка уличка ще ви отведе до Девическия манастир, наследник на 4 метоха, където получава килийна просвета първата българска учителка Анастасия Димитрова. Мъжкият манастир функционира от 1640г, а женският от 1700г. Днес и двата манастира, въпреки многобройните си опожарявания, са отворени за посетители. Сред други задължителни за разглеждане местни забележителности са родната къща-музей на Христо Ботев и музея на просветното дело, който се помещава в едно от първите училища в България. Негов основател е бащата на Христо Ботев - даскал Ботьо Петков.

В Калофер, добре запазени през годините, са типичните български занаяти и традиции. Посещаването в ателиетата за плетене на прочулата се и зад граница калоферска дантела и тъкане на традиционните селски черги и китеници са част от атракциите в района. Изработката на сувенири, медни атрибути, бурета и каци за вино, красиво гравирани ножове, както и типичните български гозби на домакините ще оставят незабравими спомени за този край.

Пребиваването ви по време на Коледа и Нова година, на Богоявление и Заговезни с традиционните кукерски представления както и на Велик ден, 2 юни - денят на Ботев и много други ще ви потопят в различни характерни празнувания на града. Повечето местни жители ,както и домакините от "Цуцовата къща" се занимават с отглеждането на маслодайната роза, прославила България с производството на световно известното розово масло. В началото на месец юни, на туристите се прадлага участие в розобер, посрещаване на празника на розата, както и разходка в розоварна, дегустация на розово сладко, сироп и даже ракия от рози. Тази традиция се е превърнала във вълнуващо преживяване, което се помни дълго от всeки посетил Калофер. Всеки намира един непознат и различен свят!

още снимки от Калофер