ЕДНОДНЕВНИ МАРШРУТИ
 

голяма картинка
 

1. На"Хайдушкото сборище"

Калофер-м. Паниците-м. Двата бука-Калофер-6 часа, приблизителна дължина 30 км., като се стига до 1400м. н.вис.
Тръгването по маршрута става от туристически информационен център в Калофер, като до x. Паниците се стига с автотранспорт и запознаване с паметниците на основателя на града - Калифер войвода.

Останалата част от maршрута продължава на коне. До Двата бука се стига след около 1ч.и 30мин. На "Хайдушкото сборище" се предвижда по-голяма почивка-за храна и отдих. От тук се открива дивна гледка към непристъпната част на резерват "Южен Джендем". По време на престоя ще бъдете запознати с историята на местността. От "Двата бука" се преминава през м. Милковец с посещение на местна
овчарска мандра и се слиза отново до м. Паниците, където приключва конния маршрут. Прибирането в Калофер е с осигурен транспорт.

Препоръки: Участниците да бъдат със спортно облекло, желателно е да носят
ветроустойчива дреха

 

2. Пътя към "Тихата обител"

Калофер-м.Паниците-Покров "Св. Богородица"-Мъжки манастир-Калофер-6 ч. Тръгването става от Информационен център Калофер, като до м. Паниците се предвижда автотранспорт. Останалата част от маршрута се преминава пеша. След прекосяването на м.Параджишка поляна и Аврамови колиби, влизаме в двора на параклис "Покров Богородичен". Тук ще чуете легендата за създаването на Звъниград и ще бъдете запознати с географските особености на местността. По стръмната пътека на Белите скали се спускаме в долината на Бяла река на територията на НП "Централен Балкан". Пътеката води към Синия вир и Манастирския бент. Тук свършва леснопроходимата част и започват непристъпните дебри на резерват "Джендема". На Бивак "Бяла река" ще бъде направена по-голяма почивка за храна и отдих. Следва посещение на Мъжки манастир, където ни очаква транспорт за връщане в Калофер.

Препоръки: Подходяща лека туристическа екипировка, дъждобран и по желание бански костюм.

3. По "Царския път" към Купена

Калофер-м.Паниците-м.Параджика-Калофер-6ч.
Тръгването е от Информационен център Калофер, като до м. Паниците се предвижда автотранспорт. Останалата част от маршрута ще продължи на кон.
След преминаване през смесена широколистна гора ще бъде посетена високопланинска овчарска мандра. Маршрута пресича м. Параджика и стига до Каменливица. От тук се разкрива чудесна гледка към резерват "Южен Джендем" с неговите непристъпни дебри. На погледното място се предвижда по-голяма почивка за беседа, храна и отдих. Прехода продължава със спускане през м.Поняка до Паниците, където ни очаква транспорт за Калофер.

Препоръки: Участниците да бъдат със спортно облекло, желателно е да
разполагат с ветроустойчива дреха

4. Покоряване на връх Ботев

Продължителност 6-8часа с тръгване в 9.00ч. и връщане около 17.00ч., обща дължина- 90км., като се стига до 2376м. н.вис.
Тръгването е от центъра на Калофер. Маршрута представлява екстремно придвижване с автомобил с висока проходимост по високопланински пътища до покоряване на най-високия Старопланински връх-Ботев. Около средата на маршрута ще бъде направена почивка. На 2000м. н.вис. се намира заслон
Маринка, където има каптирана изворна вода, а при хубаво време от тук се разкрива чудна гледка към Северна и Южна България и резерват "Джендема". Почти целия маршрут е на територията на НП "Централен Балкан". Обеда ще бъде направен на открито на заслон Маринка, а при лошо време на връх Ботев. Връщането ще бъде по същия път до центъра на града.


Препоръки: Туристите да бъдат със спортно облекло, желателно е да разполагат с ветроустойчива дреха.

5. х. Тъжа-Кадемлийско пръскало

Продължителност-6-8часа, с тръгване в 9.00ч. и връщане около 17.00ч.- обща дължина 80км.
Тръгване от центъра на града, след направа на планинската застраховка. Предстои движение по асфалт до м.Паниците, а след това по трудни планински пътища до м. Пирова ливада. След кратка почивка през историческия проход "Русалиите" се спускаме към х. Тъжа. Тук предвидения пакет суха храна ще бъде консумиран с хубав планински чай и по-дълга почивка. Продължаваме по пътя за с.Тъжа. След няколко километра спираме на Кадемлийското пръскало, една от забележителностите на Тъжанския Балкан. По желание на участниците, можем да се изкачим до горната му част и който иска, срещу допълнително заплащане, може да бъде спуснат на "рапел" или с горна осигуровка по самото пръскало. Маршрута продължава до с.Тъжа и от там връщане в гр. Калофер.


Препоръки: Участниците да бъдат с леко туристическо облекло, желателно е да носят ветроустойчива дреха.

 
ДВУДНЕВНИ МАРШРУТИ
 

голяма картинка

1. Пътуване към Рая"

Калофер-м.Паниците-х.Рай-вр. Ботев-х.Рай-Калофер
1-ви ден. Калофер-х.Рай-6часа.
Тръгването е от Информационен център Калофер, като до м. Каменливица е осигурен автотранспорт. Останалите 7 км. ще бъдат преминати пеша. Маршрута преминава през м.Параджика намираща се в НП "Централен Балкан". Навлизайки в резерват "Джендема" се спускаме по стръмна пътека и потапяме в прохладата на вековна букова гора. Пътя продължава с преминаване на реките Малка и Голяма Бъзовица- два от притоците на Бяла река. След екстремното изкачване на Рогачева гора пред нас се открива неповторима гледка на Райските скали и х. Рай. Там намираме жадувания отдих с чаша планински чай. В останалите часове на деня се предлага посещение на Райското пръскало и Рогачева пещера.
2-ри ден - х.Рай-връх Ботев-Калофер- 10часа
По Тарзанова пътека, изкачваща се през централната част на Райските скали ни води към Старопланинския първенец-връх Ботев. След глътка въздух и чаша чай поемаме обратно към х.Рай. Обядваме на хижата и отново към Калофер.
Препоръки: Подходяща туристическа екипировка и дъждобран.
Втори вариант на маршрута.
2-ри ден - х.Рай-1540м. н.вис.-Райско пръскало 1730м.н.вис.-х.Рай-Калофер По Тарзанова пътека се изкачваме в горната част на водопада. След това с алпийска техника ще се спуснем по Благова пътека пресичаща по средата на 180 метровите скали за х.Рай. След чаша чай и обяд тръгваме към Калофер.

КОННИ МАРШРУТИ
 

голяма картинка

1.По Царски път към Джендема

Продължителност: 6 часа
Трудност на маршрута : II степен
Характеристика на маршрута: преминаване по горски път с лек наклон и постоянно сменяща се гледка.
Необходима екипировка : спортно облекло и ветроустойчива дреха.
Изходен пункт : м. Паниците - край Калофер, на границата на Национален парк "Централен Балкан".

На изходната точка участниците се запознават с местната порода коне и типичното планинско оседлаване, след което придружавани от водач се отправят към м. "Понека" и влизат на територията на Национален парк "Централен Балкан" през един от главните входове. Тук се включваме в "Царския път" - / "Царски път" - наречен в чест на цар Борис III , който започнал прокарването му с цел достигане на х. Рай - едно от любимите му места в България./ и в продължение на 30 мин. се движим в прохладна букова гора. При излизането от гората се открива удивителна гледка към резерват "Джендема", която ни съпътства през следващия 1 час до крайната точка на маршрута - м. Каменливица , на границата на резерват "Джендема".
    Възможност за пикник и отдих ни дава изграденото погледно място - м. Параджика. След почивката поемаме обратно по туристическата пътека към м. Паниците.
   Стартовата точка на маршрута е на отстояние 7 км. от града, като транспортът до там и обратно,по желание може да бъде осигурен! Желание за устройване на пикник по време на маршрута се заявява при резервацията за участие!

 

2.Към Малкото манастирче

Продължителност: 2 ч. и 30 мин.
Трудност на маршрута: I степен
Характеристика на маршрута: Лек маршрут по планински път с променящ се пейзаж.
Необходима екипировка: спортно облекло.
Изходен пункт: м. Паниците - край Калофер, на границата на Национален парк "Централен Балкан".

    На изходната точка участниците се запознават с местната порода коне и типичното планинско оседлаване, след което придружавани от водач се отправят към м. Аврамови колиби. Пътя минава през обширни планински ливади и панорамна гледка към южните склонове на Национален парк "Централен Балкан" и след около 30 мин. навлизаме в Манастирската кория. Продължаваме пътя си през вековна букова гора и стигаме ръба на Белите скали, на които е "кацнало" Малкото манастирче. Тук пред смайваща гледка ще бъдете запознати с историята на Манастирчето и Калофер. На връщане към м. Паниците спираме за кратко пред главния вход на НП "Централен Балкан".
     Стартовата точка на маршрута е на отстояние 7 км. от града, като транспортът до там и обратно по желание може да бъде осигурен! Желание за устройване на пикник по време на маршрута се заявява при резервацията за участие.

 

3.На кон към Хайдушкото сборище

Продължителност: 6 часа
Трудност на маршрута : III степен
Характеристика на маршрута: преминаване през пресечена местност с голям наклони и въздействаща панорама.
Необходима екипировка : спортно облекло и ветроустойчива дреха.
Изходен пункт : м. Паниците - край Калофер, на границата на Национален парк "Централен Балкан".

     На изходната точка участниците се запознават с местната порода коне и типичното планинско оседлаване, след което придружавани от водач се отправят към м. "Заногата". По пътя нагоре се запознават с характерната растителност за южните склонове на Стара планина и бита на местните скотовъди.
     Така неусетно след около 90-минутна езда стигаме до м. "Двата бука" на територията на Национален парк "Централен Балкан", където е най-високата точка на нашия маршрут / 1300 м.н.в./. На устроения кът за отдих край планинския извор "Бачо Никола" ще имате възможност за почивка и храна и ще научите историята за легендарния хайдутин и неговата чета. От това място се открива величествена гледка към резерват "Джендема" и цялата Розова долина. На връщане се минава по панорамния път от вр.Ботев за Калофер.
    Стартовата точка на маршрута е на отстояние 7 км. от града, като транспортът до там и обратно,по желание може да бъде осигурен! Желание за устройване на пикник по време на маршрута се заявява при резервацията за участие!